Esmaa Alariachi

Lezen in plaats van luisteren? Het uitgeschreven interview vind je hier:

“De televisiewereld en de wereld waarin ik leef zijn gewoon twee verschillende werelden. Wij zijn geen mediamensen. De drie zussen. M’n zusjes en ik.”

“Mijn zusje Jihad die liep stage en die werkte bij AT5 op de nieuwsredactie en die kwam altijd met verhalen bij het weekend. Naja iedereen kent de verhalen wel, op maandag: hoe was je weekend, hoe was je weekend? Nou dan vertelt iemand hoe het weekend was. Zo ook Jihad, m’n zusje. Die vertelde dan dat ze geschaatst had, of uit eten was geweest of dat ze naar de bioscoop was geweest. En het beeld wat ze hadden van een moslimvrouw dat matchte niet met wat ze zagen als collega.”

“Toen werd Theo van Gogh vermoord. Dat bleek dan door een man te zijn die moslim is. Was. Of pretendeert te zijn, ik laat het even in het midden. Een moslim man had Theo van Gogh vermoord en toen had je een hele duidelijke tweedeling in Amsterdam, en in Nederland. Dat was al vanwege 11 september, maar de moord op Theo van Gogh was echt een keerpunt.”

“Toen hadden wij helemaal zoiets, toen had ik ook zoiets van: nu moet er echt iets gebeuren.  Wij waren al maatschappelijk actief, maar toen ontstond het idee om een programma te maken met drie presentatrices, met nul media ervaring, alleen als gast, om ze de wereld te laten verkennen, maar ook gewoon om met andersdenkenden in gesprek te gaan.”

“De moslimvrouwen die ik op tv zag, die ook een hijab droegen, die kwamen vaak om een standpunt te verdedigen, of om een actie van iemand uit dezelfde groep goed te praten, of de stereotyperende rol als het gaat om series, films, whatever.”

“Er zijn tal van mensen die een hoofddoek dragen, die heel graag willen doorbreken als actrice, als model, als presentatrice, als nieuwslezeres, noem het maar op. Die niet aan de bak komen, omdat Nederland er nog niet klaar voor is.”

“Als ik het vergelijk met vroeger: het is eigenlijk nog triester dan vroeger. Vroeger had je een paar seizoenen De Meiden van Halal, nu heb je helemaal niks.”