Wat is #BeperktZicht?

We hebben ze allemaal. Bewuste en onbewuste vooroordelen over vrouwen en mannen. Of ze nou zwart of wit, jong of oud, homo- of heteroseksueel zijn. Dit leidt tot stereotypering en dat is een probleem.

Stereotypen zijn namelijk niet zozeer onwaar, maar ze zijn wel onvolledig. Ze beschrijven niet alleen hoe vrouwen en mannen zijn, hoe ze zich gedragen en waar ze goed in zijn, ze schrijven ook voor hoe ze zich horen te gedragen en waar ze goed in zouden moeten zijn. Zo maken ze één verhaal tot het enige verhaal, met als gevolg dat we deze stereotypen als de enige waarheid zien. En daar willen we van af, want het staat gelijke kansen in de weg.

Deze campagne legt de onbewuste stereotypen die wij allemaal hebben bloot. Daardoor kunnen we stilstaan bij de eigenschappen die we normaal vinden voor vrouwen en voor mannen én de gevolgen daarvan. Om vervolgens onze blik te openen en de weg vrij te maken naar echte vrije keuzes.

Meer lezen over #BeperktZicht?

Wat is beeldvorming? En wat is het effect hiervan op de maatschappij? Mediamakers hebben een sleutelpositie; zij kunnen voorkomen dat onbewuste en bewuste vooroordelen gelijke kansen in de weg staan. Lees de feiten en aanbevelingen.

 

Download de publicatie